A HAJ ÉS FEJBŐR EGYENSÚLYA

Porózus haj – miről vehetjük észre és hogy ápoljuk??

Nedves állapotban begöndörödik a haja? Igényli a kiegyenesítést vagy éppen göndörítést? Elképzelhető, hogy hajszálai porózussá váltak, és speciális, száraz, töredezett hajra való kezelést igényelnek. Cikkünkből kiderítheti, porózus-e a haja, és ha igen, milyen termékekkel javasolt ápolnia a probléma megszüntetésére.

Megosztás

MIT JELENT A HAJ PORÓZUSSÁG ÉS MILYEN FOKOZATI VANNAK?

A haj porózusság a hajnak a nedvesség felvevő és leadó képessége. Három fokozata megkülönböztethető: kevésbé, közepesen és erősen porózus haj.

A kevésbé porózus haj egészséges és erős. A haj felszínét képező kutikula lemezkék szorosan egymásra simulnak, a haj nem nyeli el gyorsan a nedvességet, így jobban ellenáll a hővel történő műveleteknek (hajszárításnak, hajkiegyenesítésnek, stb.) A hajszál fényes, jól fésülhető, de nehezebb festeni.

Az erősen porózus haj sajnos nem egészséges kinézetű. A haj száraz, sérült, matt fényű, a hajszálak felülete egyenletlen, mert a kutikula lemezkék nem simulnak egymásra.  Az ilyen haj kedvezőtlen időjárási körülmények esetén hajlamos a begöndörödésre. További jellemzői, hogy mosás után gyorsan kiszárad, hamar elnyeli a vizet és hajápoló készítményeket, gyorsan felszívja a festékanyagot is. Azt is meg kell említenünk, hogy az eredetileg göndör haj nagyon ápolás igényes és természeténél fogva erősen porózus.

A közepes porózusságú haj keveréke az előző kettőnek. Ezt a legkönnyebb kezelni, mert éppen megfelelő mennyiségű vizet köt meg. Gyakran előfordul, hogy a korábban egészséges haj a gyakori hőkezelés (göndörítés, hajegyenesítés, hajszárítás) következtében erősen porózussá válik.

Egy egyszerű teszttel is ellenőrizhető a haj porózusság fokozata.

Öntsön szobahőmérsékletű vizet egy pohárba, majd tegyen a vízbe a fejbőr különböző részéről származó hajszálakat. Ha 5-10 perc elteltével a hajszálak a pohár aljára süllyednek, Önnek erősen porózus haja van. Ha a vízben lebegnek, akkor közepesen porózus a haja, ha pedig a víz felszínén lebegnek, akkor kevésbé porózus hajról beszélünk.

HOGY GONDOZZUK AZ ERŐSEN PORÓZUS HAJAT?

Használjon több ápoló készítményt, mert az erősen porózus haj a kozmeti-kumokban lévő minden aktív hatóanyagot nagyon gyorsan magába szív.

Az ilyen típusú hajra kúraszerűen – néhány hetente – javasoljuk a BALANCE Regeneráló Hajpakolás használatát,mely a meggyengült és száraz haj szerkezetének helyreállítására lett kifejlesztve. Ez egy gyors és intenzív hatású kezelés a sérült hajnak, a haj felületén pedig bevonatot képez, hogy megvédje a hajszálakat a környezeti hatásoktól.
A pakolás mediterrán növényi hatóanyagokban gazdag, alkalmazását követően a haj puhábbá, hidratáltabbá válik.

Minden hajmosásánál rendszeresen használjon hajbalzsamot. A BioHair Zöldalma hajbalzsam enyhén savas kémhatásának köszönhetően segít egymásra tapasztani a kutikula lemezkéket, melyek így jobban a hajba tudják zárni a nedvességet.

Viselje gondját a hajvégeknek. Hidratálja és puhítsa az erősen porózus hajat a BALANCE Hajvégápoló szérum-mal. A készítmény finom filmbevonatot képezve óvja a hajvégeket, de nem nehezíti el a hajat. Néhány csepp elegendő belőle a göndör, szétfésülhetetlen tincsek kezelésére.
A töredezett hajvégek fényessé, puhává válnak a szérumban található növényi proteineknek köszönhetően.

Az erősen porózus haj gyakran gubancolódik, ezért fontos a kíméletes fésülködés.

Ebben lehet az Ön segítségére a BALANCE Kétfázisú hidratáló, kifésülő spray, mely azonnali hidratálást és kondícionálást biztosít. Vizes, vagy törölközőszáraz hajra javasolt felvinni, de előtte ne felejtsük el összerázni, hogy a
komponensek megfelelően összekeveredjenek.
Nem kell kiöblíteni a hajból, a haj azonnal fésülhetővé,
és fényesebbé válik általa. A szárítási műveletek közben pedig óvja a haj szerkezetét a további roncsolódástól.

Ahogy cikkünk bemutatta, az erősen porózus haj nagyon speciális, emiatt különös törődést igényel. De biztosak vagyunk benne, hogy ha követi javaslatainkat, helyesen tudja ápolni, és széppé tudja varázsolni a nehezebben kezelhető haját is.

Tekintsd meg BALANCE termékeinket!

További cikkek